Centar za kulturu Korčula

Kazališna predstava / Stranac / 20.10., 12:00

BADco. Izvodi predstavu Stranac u sklopu programa Ruksak (pun) kulture, Ministarstva kulture i medija RH.

Predstava je inspirirana romanom “Stranac”, Alberta Camusa i namijenjena je učenicima 4. razreda Srednje škole.

Radi svjetlosnih efekata tijekom predstave, preporuča se učenicima da na izvedbu ponesu sunčane naočale.

Polazeći od problema izostanka (su)osjećanja i očekivane emocionalne reakcije, projekt STRANAC preko Camusovog antijunaka Meursaulta sagledava socijalna i sistemska licemjerja sakrivena iza odnosa zasnovanih na transparentnosti. Ovo scensko čitanje STRANCA koncentrira se na tri dominantne slike preuzete iz romana; situacije ispovijesti, zatvora i trenutka samog ubojstva kao točke u koju se akumuliraju sve silnice romana. Rasvjetljavanjem narativa i diskursa kao pokušaja objašnjenja onoga što se dogodilo generira se ispovijesna razina, zakon prozirnosti. Gradnjom transparentne koreografske partiture mizanscenski se propituje izvedbena potentnost situacija i atmosfera upisanih u roman. Konačno, doslovno ispostavljeno rasvjetljavanju, ubojstvo kao središnje mjesto narativa izloženo je kao tableau neprestane prijetnje i scenska slika koja u gledateljevu oku uvijek ostaje nepotpuna u svojoj poetičnosti, uvijek nedovršena u iščekivanju vizualnog opuštanja, nejasna uslijed prevelike vidljivosti.

Predstavi prethodi razgovor i predavanje koje vodi Goran Sergej Pristaš. Predavanje uvodi učenike u sam proces rada kolektiva, pitanje zajedničkog rada i suradnje, umjetnički kontekst u kojem kolektiv djeluje, te kako uopće radi kazališni mehanizam, što su kazališne konvencije i kako predstava može raditi s gledateljevom pažnjom.

Goran Sergej Pristaš – režija
Goran Ferčec – dramaturgija i tekst
Nikolina Pristaš – koreografija i izvedba
Zrinka Užbinec – koreografija i izvedba
Ana Kreitmeyer – koreografija i izvedba
Petar Milat – tekstualni prilozi i izvedba
Alen Sinkauz – glazba i izvedba
Nenad Sinkauz – glazba i izvedba
Siniša Ilić – crteži i scena
Silvio Vujičić – kostimografija
Alan Vukelić – oblikovanje svjetla
Jasmin Dasović – oblikovanje zvuka
Iva Dežmar – maska
Lovro Rumiha – produkcija
Hana Zrnčić Dim – produkcija gostovanja

BADco. je kolaborativna izvedbena skupina iz Zagreba. Jezgru skupine čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš, Lovro Rumiha i Zrinka Užbinec.

Trajanje izvedbe je 90 minuta bez pauze.
Ulaz: besplatan

Skip to content