Centar za kulturu Korčula

Predstavljanje knjige / Na Putu svile – Kako nam je lagao Marko Polo / Jasen Boko / 26.04., 20:30 / Mala dvorana Centra za kulturu Korčula

Pozivamo vas na predstavljanje knjige Jasena Boka “Na Putu svile – Kako nam je lagao Marko Polo”.

O knjzi:
Svojevrsni vremeplov jer nam autor donosi priče i oslikava život u nama dalekim zemljama u kojima ljudi još uvijek kao da žive u nekom prošlom vremenu. Putujući tom slavnom rutom iz Kine prema Europi, autor mijenja sva moguća prijevozna sredstva – od deva, taksija, džipova do autobusa za spavanje pa nam prepričava zanimljive susrete sa stanovnicima. Dramaturški vješto dočarava zabavan razgovor s prometnim policajcem u Ravalpindiju u Pakistanu koji se želi odseliti u Kanadu, zastrašujući susret s plemenskim gazdom na pakistansko-afganistanskoj granici koji kontrolira šverc sve moguće robe, urnebesno smiješno komentira gledanje utakmice pola u Pakistanu, ostat ćete zadivljeni opisom gomile koja pred stadionom u Teheranu u Iranu stoji u redu kako bi kupila kartu za predstavu pantomime, suosjećat ćete s potlačenim Ujgurima u Kini, bit ćete zapanjeni kako je potpuno sam ostao spavati u pustinji Gobi.

Istovremeno, Boko nam to područje stavlja u povijesni kontekst opisujući kako se i čime odvijala trgovina, kako su se na tom području razvijale i propadale civilizacije, kakav su utjecaj imale religije i društvena uređenja. Zahvaljujući komentarima i citatima slavnog trgovca Marka Pola, doznajemo što je sve izmislio i gdje vjerojatno uopće nije bio. 

Skip to content