Centar za kulturu Korčula

Exhibition/Korčulanska drvena brodogradnja na međunarodnom Danu Mediterana, 28. studenoga 2022.

Dan Mediterana u Centru za kulturu Korčula

Centar za kulturu Korčula sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana Mediterana, 28. studenoga, s autorskom izložbom “Korčulanska drvena brodogradnja” postavljenoj u korčulanskoj lođi na zapadnoj obali.

Na Dan Mediterana Centar za kulturu Korčula će provesti učenike kroz izložbu koja prikazuje presjek drvene brodogradnje u Korčuli od 13 st. i približiti im pojam povezanosti Korčule s Mediteranom i svim morima svijeta zahvaljujući korčulanskim brodograditeljima, mornarima i svim ostalim zanatlijama vezanima uz brodogradnju.

Dan Mediterana je godišnji spomen na utemeljenje Barcelonskog procesa 28. studenoga 1995. kada su ministri vanjskih poslova EU i 12 zemalja južnog i istočnog Mediterana održali konferenciju i potpisali sporazum o pokretanju Procesa euromediteranskog partnerstva.

Obilježava se u Sredozemnom bazenu, kao i u zemljama Europske unije s ciljem jačanja odnosa između Europe i zemalja južnog Sredozemlja.

Barcelonski proces rođen je iz ideje da se mediteranska regija pretvori u zajednički prostor za mir, stabilnost, sigurnost i zajednički socio-ekonomski napredak i dijalog među narodima.

To je podsjetnik da naše sličnosti uvelike pobjeđuju naše razlike i da svi dijelimo mediteranski identitet.

Dodaj komentar

Skip to content