Centar za kulturu Korčula

Seminar ručne izrade knjige „Izradi knjigu, očuvaj knjigu“, 21.-23.10.

U četvrtak, 21. listopada 2021. godine s početkom u 17:00 sati u organizaciji Centra za kulturu Korčula održat će se trodnevni seminar ručne izrade knjige pod nazivom “Izradi knjigu, očuvaj knjigu”, namijenjen zainteresiranim kreativcima odrasle dobi.

Seminar je besplatnog karaktera, sve troškove seminara snosi Centar za kulturu Korčula, a broj polaznika je zbog zahtjevnosti izvedbe ograničen na 10 osoba.

Seminar se odvija za vrijeme trajanja programa “Mjesec hrvatske knjige 2021.” kojeg provodi Gradska knjižnica Ivan Vidali.

Za sudjelovanje je potrebno rezervirati mjesto, a prijaviti se možete do 15. listopada na e-mail: kultura@kulturakorcula.hr

Seminar je koncipiran na način da se putem praktičnog i teoretskog dijela sudionicima približi umjetnost ručne izrade knjige kao i važnost njenog očuvanja. U kratkom uvodu sudionici će se upoznati s osnovnom terminologijom vezanom uz knjigu, tehnologijom ručnog postupka uvezivanja knjige te alatima i materijalima potrebnima za njenu izradu.

Nakon uvodnog dijela, pristupit će se izradi knjige što podrazumijava uvezivanje knjižnog bloka, izradu korica, spajanje svih segmenata te dodatne korekcije i ukrašavanje finalnog produkta.

Zadnji dan seminara održat će se kratko predavanje sa smjernicama ispravnog načina rukovanja knjigama kao i njihovog očuvanja te pohrane. Pri tome će se sudionici upoznati s najčešćim uzročnicima oštećenja knjižne građe te metodama kojima ih je moguće umanjiti ili potpuno izbjeći.

Prijenosnim mikroskopom na konkretnim primjerima promatrat će se najčešća oštećenja na koja nailazimo na knjižnoj građi.

Svrha seminara je podučiti sudionike ljepoti tehnologije ručne izrade knjige te ukazati na važnost knjige kao fizičkog predmeta, ali i kao dijela kulturne baštine koji treba očuvati za buduće generacije.

Svi potrebni materijali i alati su osigurani, a nakon završetka seminara sudionici su slobodni zadržati izrađenu knjigu.

Seminar organiziraju i vode diplomirane konzervatorice-restauratorice papira Tea Borovina i Ema Thür.

Mjesto održavanja: Centar za kulturu Korčula
Vrijeme održavanja: 21. 10. – 23. 10.; 17:00 – 19:00 (20:00)

Uzrast: odrasli (zbog zahtjevnosti seminara te potrebnih određenih manualnih sposobnosti)
Rok za prijavu: 15.10.2021.

Program radionice možete pratiti na službenim stranicama Centra za kulturu kao i na Facebook stranici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Skip to content