Centar za kulturu Korčula

Kazališna predstava “Dijete našeg vremena”, Ivana Vuković, Playdrama Split, 7.3. 19:00

A sand castle at the beach made with inverted cups

Autorski tim

Redateljica:Helena Petković 
Dramaturginja:Ivana Vuković 
Scenografkinja i kostimografkinja:Danira Matošić Matičević 
Oblikovatelj svjetla:Siniša Jakovčević 
   
Igraju:Stipe Jelaska Boško Dvornik
 Lovre Kondža Marko Tomašević – Tomi
 Petar Salečić Marino Borovina
 Luka Šatara Krešimir Duh – Šokre

Tijekom rada na ovoj predstavi često sam se prisjećala riječi Marina Carića: Split je teatar koji želi biti grad…
Pustili smo stoga gradu da uđe u sve pore ove predstave i da ona postane grad u malom, jer teatralnost Splita snažnija je od bilo kakve izmaštane fikcije.

Helena Petković, redateljica   Ivana Vuković, dramaturginja


”Dijete našeg vremena’
‘ predstava je koja traga za perspektivom mladih danas, diljem Dalmacije i Splita.

Njihove odluke nisu nimalo lake jer život u medijski idealiziranoj sredini, u koju država kontinuirano ulaže i investira u njenu budućnost, dalmatinskoj dici ostavlja previše izbora. Naravno, predstava traga za perspektivom isključivo u ljetnom periodu, na samom početku sezone, kad se kamere vrate na naše ulice, kad ponovno postajemo aktualna tema. Katkad se zbunimo pa pomiješamo našu autentičnu tradiciju s nečim manje autentičnim iz brzinski natipkanih vodiča za top deset simbola Dalmacije, ali brzo se snađemo i grabimo dalje.

Naši junaci Boško, Borovina i Tomi su, baš kao i svi drugi mladi i stari stanovnici grada Splita, uzorni djelatnici najvažnije industrije u gradu. Nakon što su se cijelu zimu odmarali, guštali u gradskim i kulturnim aktivnostima, u šušuru po Matejuški i Rivi, večeravali u restoranima po Palači, komentirali predstave i opere ili pak filmove, a sve to zbog prelako zarađenih novaca na fureštima, jedva čekaju da počne ljeto i da dođu Oni, da ih mogu dostojno opsluživati i hvaliti se privilegijom da su upravo oni stanovnici najljepšeg grada na svitu. Nakon disciplinirano odrađenih priprema za skorašnji početak sezone, Boško, Borovina i Tomi provode zadnju večer zajedno, u klubu Quasimodo, koji će također za nekoliko sati postati hostel za Njih. Boško, Borovina i Tomi piju, puše, pričaju, zabavljaju se i smišljaju planove za bolje sutra baš kao i svi drugi mladi u gradu Splitu. No, posljednje zajedničke večeri iznenadit će ih dolazak Kreše, za prijatelje Šokrea, koji je točno ono što u svom gradu nikad ne bi očekivali.

Predstava je mišljena da bude SF komedija, no novinski naslovi vrlo brzo su nam otkrili da smo skrojili komad u domeni realizma. Srećom pa naš mediteranski realizam drugima često izgleda pomaknut, da ne kažem nerealan, pa smo možda ipak proizveli jedan ”fantastičan” komad. 

Dodaj komentar

Skip to content