Centar za kulturu Korčula

Kazališna predstava: Muškarci su s Marsa žene su s Venere, 9.3., 19:00

Predstava prema knjizi Johna Graya

Autor teksta: Paul Dewandre

Producent: Roman Šušković-Stipanović
Redatelj: Boris Kovačević
Prilagodba teksta: Roman Šušković-Stipanović
Prijevod s engleskog: Boris Anić
Scenografkinja: Tanja Lacko
Autor glazbe: Željen Klašterka
Tonska snimka: Vito Gospodnetić
Oblikovanje laserskih projekcija: Goran Šušković
Izrada elemenata scenografije: Zoran Branković
Voditelj: Roman Šušković-Stipanović
Glas žene (off): Darija Knez Rukavina
Glas muškarca (off): Boris Svrtan

Povodom 100. izvedbe

Tijekom tri sezone predstava je izvedena 100 puta. Većina izvedbi održana je u Zagrebu, a tek manji broj na gostovanjima.

Ovaj tekst igran je na mnogim svjetskim pozornicama, a uz francusku i nizozemsku, hrvatska produkcija je jedna od najuspješnijih. Da je publika zavoljela predstavu potvrđuju puna gledališta, ali i brojne gledateljice koje su u predstavi uživale pet i više puta.

Nesvakidašnju formu dokumentarnog kazališta s puno energije i strasti, vrlo iskreno izvodi Roman Šušković-Stipanović.

Muškarci su s Marsa, žene su s Venere, prije svega ima cilj zabaviti publiku, a poučavanje je tek nužna posljedica. Predstava je pomogla mnogim parovima da se pogledaju u oči i komentiraju svoju vezu barem u duhu predstave – šaleći se, a bilo je i onih koji su neke savjete shvatili ozbiljno i promijenili su svoje ponašanje prema partneru/partnerici na bolje. Moramo priznati, bilo je i nekoliko prekida nakon predstave, i jedan burni tijekom predstave.

O predstavi

Knjiga američkog bračnog terapeuta Johna Graya „Muškarci su s Marsa, žene su s Venere“, izdana je 1993. godine i brzo je postala svjetski bestseller. Uznemirila je duhove i pridružila se vječnoj polemici o tome jesu li muškarci i žene različiti ili nisu.
Prema knjizi Johna Graya, Paul Dewandre napisao je tekst pa je sada možete pogledati kao predstavu u formi seminara za sve one koji su u braku, izvanbračnoj zajednici, koji žive zajedno, ali i one koji će se u toj situaciji naći u budućnosti. Za Hrvatsku tekst je adaptirao i producirao Roman Šušković-Stipanović , a režirao Boris Kovačević (isti dvojac sudjelovao u pripremi hit predstava „Munchhausen“ i „Ja, Tata!“)
Predstava „Muškarci su s Marsa, žene su s Venere“ svoju popularnost stiče zahvaljujući tome što u duhovitim primjerima iz svakodnevnog života gledatelj lako prepoznaje svog partnera ili sebe.
Osim lake identifikacije gledatelja s problemima i načinima reagiranja u braku, predstava nudi i moguća rješenja kako prevladati nesporazume i izbjeći nezadovoljstva i frustracije neočekivanim (različitim) ponašanjem „druge strane“. Zanimljivost je da gledatelji i neposredno sudjeluju u predstavi igrajući nekoliko kratkih scena.
Bez obzira vjerujete li u postojanje stereotipa ili ne, ova predstava neće Vas ostaviti ravnodušnima. Dobro ćete se zabaviti, možda i ponešto naučiti, a sigurno će vas potaknuti na razgovor s partnerom nakon predstave.

Dodaj komentar

Skip to content