Centar za kulturu Korčula

Kino: Zelena knjiga, vodič za život (+12), 14.2., 20:00

IZVORNO IME: Green Book
REDATELJ: Peter Farrelly  |  ŽANR: Biografijadramakomedija
ULOGE: Viggo MortensenMahershala AliLinda CardelliniSebastian Maniscalco
TRAJANJE FILMA: 130 minuta  |  GODINA: 2018  |  DRŽAVA: SAD  |  PLAKAT FILMA
POČETAK PRIKAZIVANJA: 14.02.2019
Datum prikazivanja je informativnog karaktera i kao takav je podložan promjenama.
SADRŽAJ FILMA:
DOBITNIK 3 NAGRADE ZLATNI GLOBUS!
• najbolji film (komedija)
• najbolji sporedni glumac (Mahershala Ali)
• najbolji scenarij (Peter Farrelly, Nick Vallelonga i Brian Hayes Currie)

Dva puta nominiran za nagradu Oscar, Viggo Mortensen („Ruska obećanja“, „Kapetan Fantastični“) i dobitnik nagrade Oscar, Mahershala Ali („Moonlight“) glavne su uloge u filmu „Zelena knjiga: Vodič za život“. U netipičnom izletu u malo drugačiji žanr, redatelj Peter Farrelly („Glup i gluplji“, „Svi su ludi za Mary“) donosi nam priču inspiriranu istinitim prijateljstvom koje je nadvladalo rasne i klasne razlike šezdesetih godina u SAD-u.

Kada 1962. godine Tony Lip (Mortensen), izbacivač talijansko-američkog podrijetla koji nije završio niti osnovnu školu, dobije posao vozača Dr. Dona Shirleyja (Ali), svjetski poznatog pijanista (ujedno i Afroamerikanca), njih dvojica moraju se koristiti „Zelenom knjigom za crnce koji se nalaze na putu kroz američki jug“ kako bi im ona ukazala na nekolicinu mjesta koja se smatraju sigurnima za Afroamerikance. Suočeni s rasizmom i opasnosti, kao i s neočekivanom humanošću i humorom, njih dvojica prisiljeni su za sobom ostaviti vlastite nesuglasice kako bi preživjeli i doživjeli putovanje svojih života.

Film „Zelena knjiga: Vodič za život“ jedan je od najhvaljenijih filmova godine, pobjednik filmskog festivala u Torontu i dobitnik mnogobrojnih priznanja uključujući i 3 nagrade Zlatni globus (najbolji film – komedija, sporedni glumac i scenarij).

Skip to content