Centar za kulturu Korčula

Koncert klasične glazbe: Duo Inspiratus – 14.8., 21:00h

Koncert klasične glazbe: Duo Inspiratus – Wladimir Kossjanenko (violina i viola) i Petar Čulić (gitara)

Datum/date: 14.8.2018.
Vrijeme/time: 21:00h/ 9 p.m.
Mjesto/place: Katedrala sv. Marka / St. Mark’s Cathedral

Duo Inspiratus – Wladimir Kossjanenko (violina i viola) i Petar Čulić (gitara)

Petar Čulić rođen je 26. lipnja 1986. godine u Splitu. Magistrirao je u srpnju 2008. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša. Studij je upisao u kvoti „posebno nadareni“ prije završene srednje škole. Dobitnik je dviju rektorovih nagrada u akademskoj godini 2005./2006. – za izvanredne rezultate postignute tijekom studija te za izuzetna umjetnička ostvarenja. Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji „Koblenz International Guitar Academy“ u klasi prof. Huberta Käppela, a završava ga u svibnju 2010. godine s najboljim uspjehom. Dobitnik je godišnje nagrade Općine Dugi Rat za izvanredna postignuća na području glazbenog i kulturnog stvaralaštva. Trenutno pohađa doktorski studij na prestižnom sveučilištu “University of Surrey” (u Engleskoj) u klasi profesora Stephena Gossa.

Broji više od tisuću nastupa širom domovine i u mnogim gradovima poput Sydneya, Buenos Airesa, Melbourna, Rio de Janeira, Londona, Beča, Pariza, Pertha, Bruxellesa, Brasilije, Sao Paula, Rima, Atene. Na državnim natjecanjima je osvojio pet prvih nagrada kao solist te tri prve nagrade kao član komornih sastava. Osvojio je brojne nagrade i na međunarodnim natjecanjima u Gevelsbergu, Volosu, Velbertu, Weimaru, Kutnoj Hori i u drugim gradovima. Pobjednik je Ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić 2013./2014.

Wladimir Kossjanenko studirao je violu i dirigiranje na Državnoj akademiji „Nikolaj Rimski – Korsakov“ u St.Petersburgu. 1991. dolazi na poziv Claudia Abbada u Beč, gdje 1999. magistrira summa cum laude na Bečkom Universitätu für Musik.1996.-1997. studirao je kod prof. Kugela na Kraljevskom konzervatoriju u Gentu/Belgija. 1993.-1996. je bio supstituent Bečkih filharmoničara te 1994.-1998. prvi solo-violist Filharmonijskog orkestra u Gracu. Usavršavao je se kod Norberta Brainina, Waltera Levina, Güntera Pichlera, Milana Škampe, Joela Krosnika te Issaca Sterna. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja: 1997.- „Lionel Tertis“ u Velikoj Britaniji, 1998.- nagrada fonda Perrenoud/Švicarska, 1999.- Europska nagrada za komornu glazbu u Parizu te 2001.-nagrada Austrijskog radija.1998.-2007. je bio član poznatog bečkog gudačkog kvarteta „Hugo Wolf“. Koncertirao je u Europi, Aziji, Južnoj i Sjevernoj Americi (Carnegie Hall New York, Suntory Hall Tokyo, Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall i Royal Albert Hall London i t.d.) te u okviru značajnih svjetskih festivala. Pored brojnih CD-ova snimao je za Radio France Paris, ORF, BBC3, Deutschland Radio Berlin, Süd-West-Funk Baden-Baden, Radio Suisse Romande, Minnesota Public Radio, televizijske kuće „Unitel“ Berlin, TV Irland, HRT, KBS Koreja te NHK Japan. Bio je član žirija međunarodnih natjecanja te predavao na majstorskim tečajevima u Japanu, Nizozemskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Grčkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj. 2012. osniva komorni orkestar „Splitski virtuozi“ i postaje njegov umjetnički ravnatelj i dirigent.

Skip to content