Centar za kulturu Korčula

Izložba / exhibition – Korupcija u Hrvatskoj u srednjem vijeku
19.07. 21:00h

Izložba Korupcija u Hrvatskoj u srednjem vijeku; Korčulanski statut. Izložba će biti izložena u Atriju Doma kulture Korčula s početkom u 21:00h.

Knjiga je bila logičan nastavak projekta obilježavanja 725 godina Vinodolskog zakona. Pored najstarijeg pravnog spomenika na hrvatskom te Dubrovačkog, Zadarskog i Splitskog statuta krenulo se u obradu Korčulanskog, Riječkog, Cresko­osorskog, Krčko­vrbanskog, Senjskog i Lastovskog statuta te Kastavskog zakona, a pored profesora Željka Radića s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu (Korčulanski i Splitski statut), docenata Zrinke Nikolić Jakus (Zadarski statut) i Tomislava Galovića (Krčko­vrbanski i Cresko­osorski statut, Vinodolski zakon) s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te dr. Zdenke Janeković Römer (Dubrovački statut) sa Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u knjizi su autori bili i dr. Ozren Kosanović (Riječki i Senjski statut te Kastavski zakon) s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i dr. Marta Dragičević Prtenjača (Lastovski statut) s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svi pravni akti obuhvaćeni knjigom predstavljeni su iz rakursa suzbijanja korupcije, odnosno preveniranja zloporabe povjerenih ovlasti, pri čemu se uzelo u obzir razliku u društvenim okolnostima i uređenju. Načela obrađena u knjizi primjenjuju se i u modernim zakonodavstvima ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu. Knjiga će biti predstavljena u cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu, a na temelju nje se planira i postaviti izložba kako bi se najzanimiljivija načela predstavila što većem broju građana. Također se planira još jedna ili dvije knjige u kojima će biti obrađeni drugi pravni akti nastali u Hrvatskoj tijekom srednjeg vijeka.

Izdavanje knjige poduprli su Siemens Hrvatska, Primorsko­goranska županija i Hrvatska pošta.

Skip to content