Centar za kulturu Korčula

Kazališna predstava Zbunjoza

Ulaz slobodan / Potpora Ministarstva kulture RH
PLAYDRAMA I GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH SPLIT

Marius von Mayenburg: “ZBUNJOZA”
Praizvedba: 14. listopada 2016. u Gradskom kazalištu mladih Split

redatelj: Ivan Plazibat
prijevod: Dunja Dragojević Kersten
igraju: Nikša Arčanin, Bojan Brajčić, Sara Ivelić, Ana Marija Veselčić
scenograf: Ozren Bakotić
kostimografkinja: Ana Marin
skladatelj: Tomislav Topić 
oblikovatelj svjetla: Siniša Jakovčević
kiparski radovi: Dragan Dužević, Ozren Bakotić, Goran Balić
Bračni par, Eva i Robert, vraća se kući nakon odmora. Biljke u njihovom stanu izgledaju drugačije, pronalaze pismo u kojem stoji da im je električna energija isključena. Ulaze Judith i Sebastian, prijatelji para, koji su trebali brinuti o stvarima dok njih nema. Međutim, oni se u Evinom i Robertovom domu ponašaju kao gazde i izbacuju ih van. Niz transformacija na pozornici događa se na potpuno neočekivan način i donose pred nas ljude koji grčevito žele uspostaviti životnu ravnotežu i sigurnost u stalno promjenjivoj i raspadajućoj stvarnosti. No okliznuti će se sa svakim identitetom kojeg preuzmu (SS oficir, skijaš, los, vulkan, breskva), stvarnost će uvijek kliznuti pod njihovim nogama, dok se njihovo postojanje ne pretvori u kazališnu igru.
“Zbunjoza” je komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta.

Njemački dramatičar, redatelj i prevoditelj Marius von Mayenburg (1972.) jedna je od najznačajnijih figura na europskoj kazališnoj pozornici. Njegove drame “Vatreno lice”, “Paraziti”, “Hladno dijete”, “Kamen” “Rugoba” i “Zbunjoza”(Perplex) propituju suvremenog čovjeka na način koji uznemirava i problematizira njegov odnos prema vlastitom nejasnom identitetu, spolu ili naslijeđu. Njegovi junaci su često izgubljeni u hladnoj racionalnosti suvremenog svijeta pokušavajući u njoj dosegnuti puninu ljudskih odnosa.
Osobita vrijednost von Mayenburgova dramskog pisma je u tome što kroz oporost kojom ocrtava suvremenog čovjeka, provlači i duhovitost i ljubav za svog junaka.

Skip to content