Centar za kulturu Korčula

Predstavljanje knjige “Pustolovine Tizi Enili “Eksperiment” Damir Hoyka/srijeda, 28.7. 20h/Ljetno kino/

Format A5, 88 stranica, tvrdi uvez, za naručiti roman pošaljite email sa sadržajem ‘Uplata za Tizi’ na

tizi@hoyka.com

Cijena s osobnim preuzimanjem u Zagrebu je 89kn, a s dostavom na adresu u Hrvatskoj je 119kn.

PUSTOLOVINE TIZI ENILI: EKSPERIMENT

O romanu

Pustolovine Tizi Enili su roman u nastavcima za čitatelje od 7-18 godina, ali pisan na način da bude zanimljiv svim uzrastima. Koncept je takav da čitatelj putem napete i zabavne akcijske fabule pune preokreta, spontano dolazi do znanja, metoda učenja i ideja za unaprijeđenje svijeta.

Roman ‘Eksperiment’ prvi je dio planirane serije.

Glavna junakinja je radoznala desetogodišnja djevojčica Tizi Enili koja s roditeljima vrhunskim znanstvenicima živi u gradu Gea na istoimenom otoku. Tamo pohađa školu u sklopu znanstvenog instituta kojem je ‘misija’ omogućiti čovječanstvu napredak i kvalitetniji život. U toj se školi naprednim edukativnim metodama nastoji otkrivati i razvijati individualne sposobnosti svakog učenika. Tim sistemom nastoji se doskočiti problemima zbog kojih mnogi vrhunski talenti prolaze ‘ispod radara’ ili zbog slabe edukacije ne razvijaju svoje pune potencijale.

Jedna od temeljnih ideja djela je da svi imamo sposobnosti učiniti svijet boljim, samo ih trebamo otkriti i razviti. Kroz radnju se čitatelje upoznaje sa sistemima koje i sami mogu primjeniti za svoj napredak, čime se sugerira da uz poboljšane edukativne metode svatko može realizirati maksimum svojih potencijala (talenata) i doprinijeti misiji. Tako se čitatelji kroz djelo upoznaju s mnemo tehnikama (u prvom dijelu je predstavljena metoda slika), pozitivnim razmišljanjem (shvaćen propali eksperiment je korak ka uspjehu, učenje i stvaranje su najzabavnije igre), lateralnim razmišljanjem, kritičkim pitanjima, sistemom mentalnih mapa…

U tom miljeu, Tizi nailazi na zagonetku i obuzeta njome odlazi u avanturu života koja vodi do zapanjujućeg otkrića.

Roman često eksplicitno upozorava čitatelje na aktualne probleme i nudi prijedloge mogućih rješenja: bezumlje moćnika koji su zbog profita spremni uništiti temelje života na Zemlji, potrebu uključivanja svih u ostvarenje napretka, potrebu unaprijeđenja obrazovnog sustava, potrebu zauzimanja stava prema usponu umjetne inteligencije…

Djelo je pisano na način da čitatelje potakne na pronalaženje vlastitih potencijala kojima bi mogli doprinijeti ‘misiji’. Stoga se likovi ponekad obraćaju direktno čitatelju koji time i sam postaje dio djela.

Kako bi čitatelji postali svjesni da i oni mogu utjecati na put čovječanstva, fokus serijala je prikazati zapanjujući put koji je čovječanstvo prošlo, veličinu dostignuća koja danas imamo i potencijale za budućnost. Jer – svatko ima neku od sposobnosti kojom taj put može učiniti kvalitenijim.

Skip to content